Monday, April 19, 2010

2 minggu yang lepas


Assalamualaikum wbt


Iyer...

Ni hasil 'kerajinan' saya 2 minggu lepas.
Yang tak rajinnya adalah nak memblogkan tentangnya.
Hehehe.


Menu A : Puding roti berpisang emas.(hermmm best gak nama menu gini ek :))

Sebab buat puding adalah kerana setin susu cair yang telah lama diperam dalam 'gobok' (baca : almari) sudah hampir tarikh luputnya.

psssttt...sebenarnya senarionya macam hari ni saya buat puding,esok luput.Hahaha.High risk tuh.Lantakla labu.Tapi saya dah test2x dulula rasa susu tu b4 guna utk puding tuh.

Ala...dah selamat dah pun.

Pisang emas yang ditabur atas tu adalah hiasan mulanya.Tapi rupanya memang sedap letak pisang ni.Yelah puding tu kan manis lemak pastuh pisang emas tu ada masam2x sikit.Kira bila gabung rasa tu memang ummphhh la.


Sebenarnya ni ler pes time eden buat puding bakar2x ni.Selalunya puding yang tak payah bakar2x...tuang itu,masukkan ini...kacau sebati...tabur itu ini...pastu sumbat dalam peti ais.Siap.Gitu je yang eden selalu buat.


Disebab puding roti ni sangatlah dipuji-puji oleh En.H(bab puji masakan en.H mmg terrer sebab kalo tak puji nanti isteri dia tak mahu buat lagi..regardless sedap atau tidak) hehehehe,kira semangatlah juga daku ingin membuatnya lain kali.


Resepi?Google aje.Saya cari yang mana paling minima bahan2xnya.Hehehe.Jimat.Janji sedap.







Menu B : Ikan selar bakar (...hampir hangit :)... ) + cicah kicap bawang cili(apa nama benda alah ni sebenarnya ek)


Ni menu malas namanya.Memang saya malas masak sangat hari buat ikan bakar ni(tapi rajin plak buat puding - terpaksa namanya sbb sayang kat susu cair yang nak luput tarikh tuh huhuhuh).Tapi yang malas ni ler yang sihat.Ye tak.Kurang lemak.Kurang kolestrol.Makan plak ngan ulam cicah belacan dan nasi panas2x.Fuhhh..terangkat gitu.


So lepas ni nak cuba buat puding diraja plak.Korang nak resepi?Hehehe kene tunggu saya try buat dulu la so saya bleh bagi exact amaun bahan2xnya.Resepi ni mmg dari istana pahang tau.Kalo google ada kot.Tapi apa2x pun saya nak try buat dulu.Kita tunggu.....(entah bila laa nak try ni hehehehe)