Wednesday, March 24, 2010

On kakak's birthday

Assalamualaikum


Well,Alhamdulillah.

Kakak did have some fun last night.

We had our small birthday celebration dinner here.




And kakak had her yummilicious yogurt cheesecake like this.
(ibu yang pilih sebenarnya and semua pun mengecek :P,sangatlah heavennya)



Lepas tu pergi masuk bookstore.

Kakak dapat big sharpener yang macam selalu ada kat opis tuh.But kaler-kaler lah.Comel.



This is her masa balik kuantan CNY hari tu.Gambar before dia ikut nenek dia pergi kenduri kawin.Kalau dah balik kuantan tu,tak sah tak kene make-up sebab makcik2xnya sorang-sorang melaram bagai nak rak bila nak ke kenduri.Macam manalah anak sedara dia nak terliur.





Hemmm....

How time flies so fast.

Rasanya masih segar dalam ingatan saat melahirkan kakak 5 tahun yang dulu.Petang yang dingin,diiringi hujan yang lebat.Kakak lahir normal.Tak terlalu mudah dan tak terlalu susah juga.

Now, dah pandai melaram.Dah jadi pembantu ibu yang setia.Tak pernah menolak jika minta dibantu.Sangat-sangat ringan tulang.Cuma biasalah sifat anak pertama.Keras kepalanya bolehlah tahan.Tapi bila dipujuk-pujuk cair juga.

Moga dewasanya dia jadilah anak yang solehah.Rasanya tak ada perkara lain yang saya mahu.Bila dia menjadi sebenar-benar muslimah yang solehah,perkara-perkara baik yang lain pasti akan dilakukannya dengan sendirinya.Tak payah diminta-minta dan disuruh-suruh.

10 comments:

Ain said...

salam hanis,

happy birthday untuk kakak...

sekejap jer besor kan... moga doa ibu kakak dimakbulkan Allah....

tengok kek tue, ain rasa nak mengecek sama....hehehe...

kena gi SR la jawabnya lepas nie...

fikaryna said...

ko pun baika nis..sbb 2 anak pun baik..anak sulong mcm kita2 biasa la..degil sket2..huhu..tapi, insyaAllah..aku percaya kakak anak baik..muka pun manis ajer..selamat mendidik la yer..

Sitisifir10 said...

happy birthday.... semoga dilindungi Allah dr nista dunia :)

Ummu Auni Afif said...

happy birthday. sekejap je kan, dah besar bebudak ni. rasa syahdu pula. rindunya nak baby sendiri ..

Puan Hanis said...

Ain :

w'lam.
Thanks for the doa'.
Ha.... cepat2x ke SR...dah mengidam ler tu :)


Azni :

Baik....huhuhu...aku nakal tau masa kat semsas tuh....hihihihi

Anyway...mana2x ibu pun nak anak-anak dia jadi baik,soleh ,solehah kan...esok2x ko dah ada anak tau ler mcm mana harapan yang tersemat kat dlm hati seorang ibu ni...

(kecuali perempuan2x yang hilang arah ni..yg buang anak,bunuh anak...tak layak dipanggil ibu punn)


ummu siti :

Syukran di atas doa yang sangat diperlukan itu.

Nista dunia..fitnah dunia...

risau...risau


Aini :


Ha ah...tup-tup anak sulong dah 5 tahun...pastu kang tup-tup dah hantar anak skolah rendah....huhuhu...

Akak doakan aini bertemu jodoh dengan seorang lelaki yang memenuhi ciri-ciri yang aini inginkan dan hidup berkeluarga bahagia bersama...isnyaALLAH

:)


p/s: cepatnya masa berlalu = cepatnya usia meningkat = dah tua

Farra said...

happy birthday kak thifaa..moga jd anak solehah...mana kek lapisnya ummi?

ummi said...

pn hanis ~ sampaikan ucap selamat hari jadi kepada kak long thifa.

Anonymous said...

hepi hepi hepi besday...

nnt cik na beli kek ekkk

besar pnya... sume leh makan huhuhuu...(sbnrnya ngidam sndri ni)

wEna said...

wooooo.... x sangka eye shadow tueh....
ish2 bapaknye x ckp pape ker?

huhu...

Puan Hanis said...

farra :
tqvm utk wishesnya....

kek lapisnya...hehehe

kene tunggu ibunya dapat set pengukus yang best dulu sbb ibunya nak tukar prosedur bakar kek lapis kepada kukus kek lapis pulak...lebih praktikal gitu...


ummi : Dah disampaikan

mmg bukak windows komen ni pastu suh dia baca sendiri wishes2x utk dia.Byk jugakla tanyenya...sape ni bu...ni kawan ibu ke...kenapa dia tulis gitu utk tifa...hehehe...and so on.......

jawab je laaa...


chikk na :

bapaknya nak cakap apenye....anak dara dia senyap2x hilang dalam bilik makcik2x dia...kluar2x kelopak mata dah hijo gituuu...hehehehe..geleng kepala je laa


haa cuti skolah bulan 6 nanti bleh lg nih...cake backdated punye...huhuhu