Wednesday, May 5, 2010

Kisah Donut



Assalamualaikum wbt


Hemmm....

Memang saya blur sikitlah seminggu dua ni.Nak buat n3 pun blur tak tau nak taip apa.Banyak yang nak dikongsi,tapi bila dah depan skrin pc datanglah blur yg sebenarnya lebih menjurus kepada malas.

Cakap je la ko malas nak karang n3 hanis oiii.....huhuhu :P

Eh tapi kan nak bagitau korang cite kelakar pasal donut.

Dalam 2 minggu lepas saya telah ke kedai runcit untuk membeli 'the so called yis' dgn harapan menggunung untuk menerai buat donut. (eh korang jgn tak caye... hampir 6 tahun berkawin saya blom pernah buat donut tau) hehehehe hebat tuh.

So dah beli tu,balik rumah terus...................




tipun mak kat kglaaaaaaaa tanye camne nak buat donut.Hehehehe
Apa korang ingat saya reti ke nak terus start buat donut tuh.Pengetahuanku untuk buat donut level 0 okeh.Kene laa tanye expert dulu kan.

Dung..dang..dung..dang ibuku mengexplain cara2xnya buat donut dgn sedikit perli2x sbb buat donut pun tak tahu...uwwaaaaaaaaaaaaa....

last sekali ibuku bertanya...

"dah beli yis ke?"

Saya dgn yakinnya jawab...

"dah..beli ragi seketul.."


Ibuku apa lagi....kah..kah..kah dia gelak.Dia tanye beli ragi yg seketul kaler putih bulat2x tu ke?

Saya jawab ler ye.

Pastu ibu cakap..kak long nak buat tapai ke..nak buat donut?Hahahahaha....

Well rasanya korang paham dah kot benda yg 'the so called yis' yg kubeli tadi adalah ragi.Sepatutnya kene beli yis atau dia tulih ragi segera utk roti,donut etc.


Hahahahaha.

Masih kusimpan ragi seketul itu.Sape nak buat tapai meh kuposkan ragi.Sila byr utk kos penghantaran jek.Raginye free okay.Hahahaha


Anyway..selang sehari lepas kejadian ragi versus yis tuh,daku telah dgn jayanya membuat donut yg lembut di dalam,ranggup diluar yg sgt hebat rasanya sampai anak dara ku itu makan sampai 3 ketul tanpa henti.

Pengajarannya...

sila dapatkan procedure nak masak dan kenali bahan-bahan masakan terlebih dulu sebelum pergi kedai untuk membelinya ye puan-puan.


p/s: sebelum letak tipun ibuku kata "nasib baiklah belom buat lagi...kalau tak.... tak taula jadi donut apa agaknya..donut tapai" :P

3 comments:

pB said...

tampal ler resepi donut tu




sepanjang hidup , kak pB tak pernah buat donut









alahaiiiiiiii
lagi haruuuuuuuuuu

fikaryna said...

haha..lawak la hanis nih...mana gambo donat,nak gak tgk..

aku pun belum pernah buat donat..huhu..

tapi aku tau la kena guna yis yg biji2 tu kan..hik2..

Farra said...

resipi pls!