Monday, January 3, 2011

RoomMakeOver

السلام عليكم

بسم الله الرحمن الرحيم




Selepas meng'survey' lebih kurang 3 buah kedai perabot,akhirnya IKEA juga yang jadi pilihan.Ciri-ciri pemilihan adalah berdasarkan perkara2x berikut :

1.Smart
2.Tak mahal sangat.Katil paling murah kat IKEA gamaknya hehehe.
3.Kekukuhannya terserlah
4.Comel
5.Nak jual balik senang oii...katil IKEA-lah katakan...ni plan jangka panjang hehehe


Sebelum ni budak2x ni ada katil 2 tingkat.Kayu gitu.Awal2x pindah barang banyak yg amats.Kendian kitaorang decidelah jual katil kayu tu.Mode menyesal nih.Hehehe.Jual murah2x pulak tuh.RM200 jekkk.Bila survey2x nak beli baru double decker nih semua rege RM1k++.

Lagik best rege kat kedai "little world" yg tepi highway tuh.Kalo lalu nak gi jln klang lama ke,MV ke nampaklah.Fuhhh rege perabot dia.Huhuhuhu.Mampu tapi kene kumpul duit dululah bak kata En.H.Hehehe.Tapi sape2x yg rasa2x bajet 2-3k nak spent utk bilik anak-anak oklah.Memang recommended.

Berbalik kepada kes IKEA tadik,nak dijadikan cerita sampai 2 kali sehari kami ke IKEA dek kerana katil nih.Boleh pulak dah beli katil tp tak beli dia punya alas kayu katil tuh,yg tpt letak tilam tuh.Ye setiap satu dijual berasingan okeh.Huhuhuhu.Maklumlah first time beli perabot IKEA nih.Selalu beli barang kecik2x.Taklah sampai kene round gudang dia yang besar tuh.

So inilah hasilnya setelah ibu dgn tahap kerajinan melampau dan terlebih excited untuk memulakan tahun 2011.En.H pun same.Terlebih excited dari anaknya. :)

Hasilnya...ion2x kegembiraan di merata-rata tempat dalam rumah ni okeh!

Yang sorang teruja nak buat homework,main and tak lupa makan pun atas meja hijo tuh.Yang sorang lagik teruja naik katil,terjun katil.Huhuhuhu.

Apa-apa pun bila diorang hepi....makpaknya lagik hepi mepi.

Jom kita layan gambar.



roommakeover level 1

(kami cat bilik ni pink,atas permintaan tuan punyalah)




roommakeover level 2(blom pegi IKEA lagik)

yg kat wall tu semua yang lama2x...dijumpai setelah digodek2x dalam almari :P



roommakeover level 3

yeahhh...mereka dah ada katil masing-masing
(sarung biru utk irfan,pink utk kakak as always :))




kakak excited buat homework yang ibu kasi.
Irfan tukang kacau hehehe.

10 comments:

Farra said...

series sy sukaaaaaaaa
katil tu bape regenye ek? cam minat plak ..langsir x buat baru ek? terfikir nak wat langsir kids dr bandung, org kata lwo & murah eheheh

hanis said...

farra:

katil tuh murahlah nak dibanding ngan yg lain2x...paling murah

rangka kayu katil 1 = RM 129
alas kayu tpt tilam 1 = RM 50
total : rm 179 satu

tilam kami tak beli situ...mungkin tempah or beli next2x month kot pasal 1 tilam lg mahal dari katil rege dlm RM 200++ kot

yg ada tuh pakai tilam lama yg masih boleh guna..kami godek2x kasik muat..hehehe

langsir nak buatttt...kene gi survey kain pulokkk...hehehe..yg kartun2x menarik kan...ceria sket

bab katil sudah...tp nak suh tido sendiri masyaALLAH masing2x...hehehhe..mau berbulan nak latih tido sendiri nih...

mariaariffbaby.com said...

huhuhuhuhu..
kita pun br plan nak buat bilik utk anak2..

harus plan from now.

btw, Happy New Year!

Ummu Auni said...

kita beli katil dengan meja di ikea ek?

ummi said...

tilam ikea mahal amat.
i like their storage system, senang nak add on later. tp kalau perabot bulky ni kurang minat sikit. nway, nice work you did there. akak ni dlm hati macam2 nak buat tp sbb temporaruly tak keje, sabar je dulu.

Hanis said...

maria dear :

plan...jgn tak plan maria...

Kami ni sebab dah janji dgn anak yg sulung tuh nak siapkan bilik dia...tu pun lama benor dah tertangguh...maklumlah semuanya nak kene guna $$$$.

jgn lupa survey dulu tau...kita akan rasa lebih berpuashati dgn hasilnya nanti :)


Aini dear :

ha..ah dik...katil tuh plus meja and stool..

sbb survey 2 kedai perabot lain mmg hok ni rasa oklah..baik rege baik finishing dia...


kak tie dear :

haah kak...tilam dia lg mahal dari katil yg kami beli...hehehehe..

tu yg kami decide tak beli skalik tuh...tgklah dulu...nak tempah tilam kekabu rasanya...sbb size katil tuh kecik jek...tgh mencari..


deco simple2x je kak...nak gantung segala mala bagai en.suami belom beli drill katanya....hehehehe..nak tampal yg ada gam sayang plak wall bersih2x tuh...hehehe

sudahnya itulah hasil tak seberapa..

tapi rasa2x kami nak buat murallah kat wall diorang nih..kene cari gambar cantik2x utk ditiru and kene beli catlah pulak nanti...InsyaALLAH

any idea? :)

Daleela said...

Alahaiii ni nak suruh anak tidur, silap2 mak yang tidur ni..

aida said...

Kak ruginya jual katil double decker tu! Ehe, kalau tau jual murah, saya beli le gamaknya

Hanis said...

daleela dear :

yang tu mmg dah 2-3 kali maknya yg tidur dulu :P


aida dear :

agak menyesal...huhuhu
sudah...sudah...barang yg lama usah dikenang...lagi dikenang tambah duka....hahaha

katil tu sold to orang TM jugakkk...jgn tak tau hehehe

awal2x tak tau..kan jual thru online...tp bila time nak amik katil tuh...en.H ckp.."laa..encik ..."...orang TM kelana jaya ...hehehe

Anonymous said...

nk tanya... katil tu beli kat mana?? sbb dah nak start buat bilik utk anak... for the time being... kongsi dulu abang n kakak... biar diorang berani sikit...tp suka lah dgn katil tu sbb ada tepi.. tak jatuh sikit...