Friday, May 7, 2010

Donut the making :)

Assalamualaikum


Orait kawan-kawan,akak-akak,puan2x dan tuan....

sebab ada permintaan terhadap resepi donut ituew maka kucuba sedaya upaya untuk mengingat balik camne procedure buat donut tempoh hari yang telah menghasilkan donut yang lembut di dalam dan rangup diluar.Hehehe.

Untuk keselamatan telah kutepek gambar2x yg sepatutnya agar menjadi panduan teman2x supaya tidak tersalah langkah seperti yg terjadi kepada diriku tempoh hari.Chewahhhhh :P



Ini adalah ragi untuk buat tapai ye puan2x.Tak boleh buat donut.Jadi lain.
(kalau nak cuba boleh gak...hehehe...nanti bgtau saya hasilnya ok)


Ini yeast utk buat roti or yg seangkatan dgnnya.Nama lain adalah ragi segera.
Tgk kat gambo pembungkus dia kan ada gambo roti tuh.


Ini rupa yeast tuh.Dia berbentuk serbuk mcm pasir.



Ini yeast yang telah direndam dlm air sejuk biasa dicampur 1-2 sudu gula sbb nak bagi yeast tuh makan supaya dia mengembang dan membesar.



Okeh jom kita tgk bahan2x utk buat roti :

  1. yeast sebungkus (dapat dalam 7-8-9-10 biji donut saiz sederhana)
  2. telur sebiji
  3. gula 2 sudu (letak dlm yeast yg direndam dlm air sejuk biasa dalam mangkuk)
  4. gula 4 sudu (untuk diblend atau beli gula halus terus - utk balut donut nantilaaa)
  5. marjerin 2 sudu - saya guna daisy..tu yg lagi lembut and rangup donut kot.....
  6. tepung - ni kene pandai2x bajetla

Cara-cara :

  • Mula2x yeast rendam mcm yg sya cerita kat atas tuh.Biarkan 15-30 minit sampai dia berbuih-buih kembang.

  • Letak tepung dalam talam or mangkuk besar dalam 2-3 cwn kot..kurang lg bagus.Buat hole kat tengah2x dia,then masukkan yeast semangkuk tadi,marjerin and telur.Kacau slow2x and sikit2x sampailah tepung tu boleh diuli.

  • Kalau rasa melekat2x sangat lagi..tambah tepung sikit2x tapi jgn sampai keras la.Nanti donut tak lembut.Agak2x melekat sikit2x kat jari tu takpe kot.Janji jgn keras.

  • Uli sampai sebati and buat bulat mcm bom then biarkan dalam 20-30 minit utk dia kembang lagi.Kalo bleh tutup bekas tu ngan towel ke.Biar ada udara sket.

  • Pastu dah bleh bentukkan bulat2x,buat hole tengah jadiklah donut.

  • Lepas tuh bleh goreng.

  • Goreng dalam minyak suhu sederhana.Donut ni cepat hangit.So kene hati2x masa goreng tuh jgn sampai jadik hitam plak.And jgn pulak angkat cepat sgt tak masak kat dalam.Pandailah korang kan.

  • Dah siap goreng tunggu sejuk baru gaulkan ngan gula halus.Kalo panas2x nanti gula cair melekat kat donut.Tak cun aaaa.

  • Dah siap.Sila makan dgn air teh or kopi.Sekian.

  • Selamat menerai buat donut. :)




1 comment:

Anonymous said...

cooking is art baking is science...if pandai2 bajet tepung baik xpayah bagi resepi..