Thursday, August 6, 2009

Dah ada pc dah :)

Assalamualaikum

Bukan tak mahu menulis,tp baru ni ha dapat pc.Credit to En.H yg bersungguh-sungguh menyediakan 'media tools' utk ibu berblog setelah berminggu-minggu dok tenung je monitor skrin yg blank ni-rosak.Thanks ye yang!.


Orait.Nak kene update ke?Pasal apa ek?Hemmmmmm.....let see.

Ari tu sorang lagi Encik dalam rumah ni kene inject.Kelakar sbb doc yg nak inject tu perli En.Irfan sblm inject tu.Dia tegur pasal En.Irfan sengih2x mcm selalu masa tgh nak bukak pampers dia tu.Doc cakap gini "oooo gelak ye...tunggulah kene cucuk nanti".Alih2x bila masa inject and lepas inject En.Irfan masih sengih juga mcm tadi.Hehehe.Doc tu pun cakap gini "aikkkk...kuatnya dia".Malulah tu sbb En.Irfan tak nangis pun sebagaimana yg dia expect.Hehehe.Powerlah anak lelaki ibu.Good job sayang! Actually 2 kali kene inject sblm ni mmg dia tak nangis pun.Daging byk ler tu sampai tak rasa jarum.Huhuhu.

Yg female sorang lagi dalam rumah ni pulak (bukan sayalah) sibuk belajar membaca sekarang.Seronok dgr dia slow2x merangkak-rangkak menyebut satu2x perkataan tu.Tapi yg jenuhnya nak kene jawab soalan dia lah.Contohnya gini dia tgh baca ayat "Di dalam sebuah rumah yg besar tggl seekor kucing dan seekor tikus."Dah baca oklah..pastu boleh dia tanya kita "ibu,kenapa rumah dia besar?".Aduhai.....apalah yg ibu nak jawab pasal mmg dah cerita dia gitu.Kalo tgh sibuk masak sambil ajar dia membaca saya jwb ringkas "sbb rumah dia tak kecik".Hehehe.Boleh?

Btw,syukur Alhamdulillah sbb sis tifa dah boleh membaca sikit-sikit.At 4 yrs old rasanya boleh tahanlah awal juga dia boleh membaca kan.Sebab sekolah dgn nenek dia kot.Tapi saya takdelah paksa.Dia boleh mengeja,menyebut suku kata,mengenal huruf2x pun dh cukup bagus.Yang kelakarnya dia tak reti bila nak stop.Puas ajar 1 ayat tu berhenti bila ada "titik".Dia main sambung jek.Mulalah tunggang-langgang jadi ceritanya.English plak saya ajar dia dgn series "peter n jane".Memang baguslah series tu.Not badlah.Sis tifa dah boleh kenal n baca ayat2x paling ringkas yg ada words mcm "my,this,here,it,is,a,his,her,him,on,in,the" plus ada lah lagi yg simple2x.Tapi bila nak add koleksi buku tu kene tggu mph sale lerrrrr.Budget..budget.

Well,enough said about that 2 kids.Pasal saya and En.H pulak,Alhamdulillah syukur ALLAH beri nikmat kesihatan,kebahagiaan dan ketenangan hati which is rasanya sangat2x penting dalam kita menjalani kehidupan seharian ni kan.

Always bersyukur with what you have and always memberi hanya kerana ALLAH.

2 comments:

Afidalina Tumian said...

salam k hanis! hehe mcm ada orang ngumpat saya, terbatuk2 saya. hehe..takdela.. akak ok? sorryla lama x jumpe. sibuk. ok doakan saya k? kem salam kat ciku!

Ummu Auni Afif said...

akak rajin la...saya malas betul nak ngajo auni tu hah. dia pun suka tanya, kejap2 tanya, kenapa itu, kenapa ini..aduhh