Thursday, July 23, 2009

Sardin masak lemak

Assalamualaikum


Resepi Sardin masak lemak (akak curi dari sorang kawan nih ;))


1. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kering yang telah dikisar

2. Masukkan sardin (satu tin besar), kacau supaya tidak pecah minyak

3. Masukkan bendi, tomato yang telah dibelah atau sayuran lain ikut suka - akak letak terung

4. Masukkan santan dan sedikit garam. Agak-agak sudah masak, tutup api.


bahan utama (kalo santan fresh lagik syok)

tarraaa !!! mmg heavenlah makan dgn nasi panas


p/s: dik aini..amacam...lulus tak?hihihi (awak punye mcm lagik meriah jekkk :) )

6 comments:

sitisifir10 said...

Byk resepi rupanya sardin ek? Baru ni tgk kat Apa-Apa Aja TV3 dia buat laksa sardin...

Ummu Auni Afif said...

wah wah, akak punya meleleh air liur saya tengok

p/s saya punya nampak meriah sebab guna periuk vision kut, kuikui

ibu iman said...

hehehe...
semlm pun kite msk sardin.
tp sardin biase jek.
nnti nk try cam yg hanis buat ni jugaklaa... ;)

Puan Hanis said...

sitisifir :
tulah..selama ni dok buat sambal sardin tu jelaa...makan ngan nasi...buat sandwich.Now..kita varietykan sket...rasa dia pun best..takdelah rasa sardin semata.

dik aini :
huhu ye ke? Berkat baca bismilah..selawat kottt hehehe.
Akak guna kuali jek..dh naik hitam dh pun b****tnya.Beli awal kawin dulu..5 tahun dhler kuali tu.
Td baru ckp ngan En.H,this time pegi lngkawi akak mmg nk borong visionlah..baru semangat lebih nk masak hehehe


ibu iman :
cuba jgn tak cuba..bleh try weken nih

Farra said...

canggih...santan dr kotakkkk....

ummi said...

sardin masak lemak? kena try nih.
lepas habis pantang harus ku cuba