Thursday, July 2, 2009

cikgu kata

Assalamualaikum

Hari ni hari khamis.Elok puasa sunat.Dalam bulan rejab pulak tu.(saya paksa satu rumah puasa hari ni..hehehe)

Semalam ibu(mak saya) balik kerja,lepas letak beg kat tepi dinding,cabut tudung terus baring kat depan tv.Penat tengok dia.Kesian.Takpe bu,lagik 4 bulan je nak pencen.(saya dok kat kg ni,bercuti kejap)

Tiba2x dia senyum,terkekeh-kekeh sendiri.Saya tanya 'nape bu'.Cerita dia :

(situasi 1)

cikgu : nurin,kenapa duduk tersandar je kat tiang tu?Nurin makan banyak ke?kan cikgu dh pesan pagi2x nak pergi skolah jgn makan byk2x.Nanti ngantuk tak larat.Nurin mkn apa kat rumah? - sebab si nurin ni bdnnya gempal sikit

nurin : saya mkn sikit je cikgu.Mak buat nasi grg.

cikgu : abis tu dok monyok je muka tu?Bergaduh dgn suami ke? - mmgla ibu saya suka usik anak murid dia.

nurin : eh cikgu ni...kite mana ada suami.Kite mana boleh kawin.Kite kecik lagi.(hahahaha)


(situasi 2)

cikgu : mukriz,apasal monyok je muka tu.Bergaduh ngan isteri ke?

mukriz : kite mana kawin lagi cikgu. (sambil sengih-sengih,malu)Hahahaha


(situasi 3)

cikgu : kamu semua mesti tiru semua yg cikgu tulis kat papan hitam ni.Jangan tinggal satu pun.(diorg belajar tulis ayat pjg sikit dlm bahasa melayu)

rabiatul : (lepas 1 jam) Cikgu,kite dh siap.

cikgu : bawak sini cikgu tengok.(tergamam tak tahu apa nak cakap)

Saya tanya apasal.Apa yg budak tu tulis bu?
Ibu tunjuk buku tulisan budak tu.Saya gelak sakit perut.
Cantik tulisan dia.Lengkap ejaan semua.Tapi..............

Budak rabiatul ni lukis siap dgn papan hitam tu sekali.Kapur,pemadam papan hitam abis seme dia lukis.Nasib baik gambar cikgu takde.Hahahaha.

Kreatiflah budak tu.Guna otak kanan agaknya.Padan ibu cerita dia tergamam.Tak tau nak komen apa.Ayat arahan dia pun dh betul rasanya.Takde sebut lukis pun. :)

Korang rasa camne?

4 comments:

Farra said...

bagi sayala kan...budak no 3 tu ada ciri2 jadi usahawan berjaya, sbb dia think out of the box & exceed expectation!

nanti soh mak hanis monitor dia hehe

Ummu Auni Afif said...

wah terasa kagum dgn yang no 3 tu
serius!!

ummumishkah said...

alhamdulillah dapat puasa isnin khamis.. kalau dapat buat sepanjang tahun pun bagus kan?

Puan Hanis said...

farra :
ha ah...bdk tu kira geniuslaa kan.Ibu kata mmg budak tu cerdik pun.Buat kerja pun smart jek.Boleh monitor pn smpai habis tabika je la.Lepas tu cikgu skolah rendah laa plak amik alih.

Ummu auni Afif :
Kagum + kelakar + wondering :)

ummumishkah :
Ye ummi.Kalaulah dpt buat spjg tahun mmg best.Badan pun terasa sihat n ringan je.Takyah sibuk diet2x pun.Islam dh ajar semuanya kn.

InsyaALLAH.Moga dipermudahkan ALLAH.