Tuesday, July 13, 2010

Menipu

Assalamualaikum wbt


Semalam naik darah betul dibuatnya.

Kalau nak cari makan tu betul2xlah.Janganlah menipu dan mencuri.


Happened kat Tesco Shah alam.Kalau korang pergi sana hati2xlah dgn cleaner2x tuh ek.Make sure takde gelang jatuh,cincin jatuh,hp jatuh (ranap terus hehehe) or apa2 yg korang sayanglah jatuh atas lantai tanpa disedari kecuali korang nak "let go dgn relahati".Sebab cleaner dia sapu lantai dan sapu apa saje semuanya.Lepas tu ngaku dia punya.

Sebenarnya saya ni takdelah kedekut benor.Kalau nak betul barang tu cakap la.Tapi yg buat acik naik darah ni dia menipu.Macam ni kisahnya.Gelang kakak (bukanler emas,tapi gelang yg kristal tuh,and gelang ni pemberian nenek sedaranya yg dibeli di mekkah) jatuh masa dia lari sana sini time tgh beli barang tuh.

Lepas tu En.H pergi ler cari dan dgn izin ALLAH En.H ternampak sorang cleaner nih pakai gelang tuh.Dia pun pergi tanye.Boleh indon cleaner ni cakap "ini saya punya pak,pakai dari rumah lagi....tak caya boleh tanya kawan2x".Ini menurut En.H laa sbb saya sibuk tgh pilih ikan.
Lepas tu En.H dtg jumpa sya dan cerita jawapan makcik tuh membuatkan saya pun "teruja" nak jumpa makcik tuh.Mula2x igt nak let go je la jugak.Tapi bila dgr jawapan dia gitu kan....hemmmm rasa geram jugak.Sya ni paling pantang orang tipu2x nih.


Then saya heret kakak pergi cari makcik tu.Masa ni En.H dah beratur nak bayar dah.Cari punya cari jumpalah akhirnya.(mmg dia mcm nak menyorok jugak,sbb tu payah jumpa).Pastu saya cakap "kak,gelang tu (tunjuk kat lengan dia) mcm gelang anak saya ni pakai.Boleh akak sumpah demi ALLAH tak gelang tu akak punya?".Reason sya ckp gitu sbb makcik nih bertudung dan nametag dia ^*%*(&^* BINTI %&%&%.Sah Islamkan.Senang je nak uji.


Owhh...lepas tu dia dok ulang cakap "ini sya pakai dari rumah.Boleh tanya kawan2x sya".Sya pun dok ulang lah "demi ALLAH kak....cakaplah dulu demi ALLAH akak punya.Baru saya puashati."


Banyak kali jugaklah dok cakap benda tu je sampai sya ternaik suara.Geram jugak kan.Sebab dia tak nak cakap demi ALLAH....dan tak nak pulangkan gelang tu jugak.Last2x dia cakap apa tau "cik,jgn bisinglah cik,saya cuma cari makan" dan dihulurkan gelang tuh pada sya.


Setel.Eeee actually rasa nak tarik jek dia bawak gi jumpa supervisor dia.Tapi bila pk2x takpelah.Dia pun dah get lesson kan jgn ambik barang orang gitu2x jek walaupun kutip atas lantai.Tuhan tu maha melihat.Sebesar-besar tesco tuh...En.H boleh pulak terpandang gelang tu kat tangan dia.Cuba korang fikir.Subhanallah.


Rezeki kakak lagi untuk pakai gelang tu pun ye.


Pengajarannya....hihihihi...jgn pakaikan gelang kat anak2x lansung boleh?Kecuali time2x dia dok depan mata kita jek.Bukan lari sana sini.


Huh...lega.


Sekian.

5 comments:

Ummu Auni Afif said...

tu Allah nak tunjuk rezeki kita masih ada.
yelah mungkin nilainya tak seberapa, tapi sentimental value tu ada
kenapa orang macam tu tak terfikir berdosa?
jangan tanya dosa kecil/besar, tapi kedua-dua dosa tu dah 'disobedience' to Allah.

fikaryna said...

uih, dasat jugak kalau org yg ambik barang org pastu ngaku brg sendiri..


nasib baik dapat balik nis..kalau dah rezeki kan..

ibu iman said...

memang Allah nak kasik pengajaran kat cleaner tuh... tau plak takut bile disuruh cakap Demi Allah... tengok... dosa kecik pun Tuhan da balas kat bumi lagi... dosa besar apatah lagi. Ya Allah... ampunkan dosa2 aku ya Allah...

Hanis said...

aini : (tgh dalam flight lagik kot )Anway..betul sgt2x...gelang tuh takdelah ribu riban regenya...tapi sbb org yg kasik...rasa terkilan jugak bila hilang kan..

tp tulah...makcik cleaner tuh muka baik sesangat...tapi menipu real punye...ishh sakit hati btul bila igt muka dia tau...


azni : syukur.....masih rezki kakak utk pakai gelang tuh lg....masa dia perasan hilang tuh siap nangis dah...kesiannn


mmg dasat org gituh...nama dan rupa jek islam tapi tak takut ALLAH lansung....bila suruh ckp demi ALLAH pandai plak tak nak...


ibu iman : btul sgt2x....mmg ALLAH nak ajar dia supaya jujur...igt dalam ramai2x dan sebesar tesco tuh,mustahil tuan punya gelang nampak gamaknya...tapi tulah kuasa ALLAH...takde sape bleh sangkal

wEna said...

ish3..... gelang gtu pun nak curik gak ke... ape laa dorg ni