Thursday, January 29, 2009

Susu ibu

Nak menyusukan anak 100% susu cap gantung, fuh! memang bukan kerja mudah.Tapi taklah susah sangat jugak.Macam saya yang 100% di rumah je,advantangelah kan compare dgn mummy yang bekerja.Tapikan....( dah mula bab alasan la tu :) )

Direct bfeed sangat bagus dan at the same time sangat menyakitkan juga.Saya tak guna pump.Meaning takde EBMlah kan.24 jam direct bfeed je.Penat ok!.Rasanya kalau pump,nanti baby minum dari botol kan (kalau susu keluar/diluar brea** surelah kene bagi thru botol...what am i thinkinglah).Bagi botol means brea** boleh berehat sekejap,pada hemah sayalah.Tapi kes saya ni,susu tak dipump keluar,selang sejam je baby nak bfeed lagi.kadang2x tu tak sampai sejam pun.

Penat ooo camtu.Tapi memang bestlah kan dapat direct feed always.Cuma tulah,ni*p*e pun dah naik sore.Pedih tau.Anyway me tetap bersyukur pada Allah sebab boleh bfeed anak-anak.Cuma kene makan banyak sikit untuk susu tu jadi banyak so baby cepat sikit kenyang and lama sikit tidur.Betul tak teori ni pn.limau?

p/s: kalau mengadu dekat En.H kan,nantikan dia jawab "habis tu orang dulu2x buat camne?Diorang tak sakit ke?and diorang mana ada pump 2x ni".
hehehe...... nak manja2x pun takleh :P

5 comments:

ummumishkah said...

respek ah ibu2 yang boleh exlusively breastfeeding ni.. tapi hendak seribu daya kan?

huzaimy said...

i love u sayang. thanks sebab lahirkan anak kita, sepasang. mcm nathifa salu kata, "..alhamdulillah,syukurrrrr pada allah....". insyaAllah, kita cuba cari solution untuk banyakkan lagi susu badan ayang tu. kasik kenyang2 encik irfan kita. lv u.

hanis said...

opss!En.H kasi komen :)

ummumishkah said...

salam.. ada masa jawab lah tag dari JL Bunch kay!

Farra said...

byk sgt pengorbanan seorang ibu..ibu bekerja..lg dahsyat..sibuk keje but at the same time boleh BF ekslusif..mmg respek habeh

sy rasa ikut baby gak..kalau mmg jenis bgn few times tgh mlm menyusu..mmg tak dpt dielakkan like my daughter yg BF sampai 2 yrs 10mths..la ni mlm2 sy kene bgn gak mlm buatkan susu btol..uhh ngantukk

sabar & kuatkan semangat!