Saturday, February 27, 2010

Maulud Nabi

Assalamualaikum


Saya : Kakak,today kan kita sambut birthday nabi kita tau.

Kakak : birthday nabi?Apa?Mana?kenapa?Birthday tifa ke? (hampir nak hilang keterujaanku untuk bagitau dia pasal maulud nabi - baca : soklan takde kaitan :P)

Saya : Hemm... (waktu ni En.H menyampuk)

En.H : Cuba tifa nyanyi lagu 'satu-satu saya sayang ALLAH,dua-dua saya sayang nabi,tiga-tiga sayang ibu bapa...1-2-3 sayang semuanya'.

Saya : (muka kagum giler sebab En.H nyanyi lagu tuh - bukanler sbb suara ala-ala jamal abdillah tu kan,tapi idea yang sangat bernas dikala saya buntu nak terangkan pasal nabi dekat budak umur 5 tahun nih.

Kakak : (kagum jugaklah dengar ayahnya nyanyi lagu tadika dia kan) but dia menjawab :
Oooooo...nabi yang tu.

Saya : (dengan harapan kakak faham siapa Nabi Muhammad SAW)Hari ni kita sambut maulud nabi sempena sambutan kelahiran nabi kita Muhammad SAW.Blaaa...blaaa..blaaa (sikit-sikitlah ku terangkan pasal Nabi Muhammad).So kita kene selawat banyak2x....menandakan kita sayang sangat nabi Muhammad nabi kita.


Kakak : (Diam-Blur-Tgh fikir siapalah nabi Muhammad agaknya)


.....................................


Zaman saya di kampung dekat Balok Kuantan,sambutan maulidur rasul meriah.Budak-budak plus orang2x dewasa penghuni taman ramai-ramai keluar berselawat,bawak sepanduk,siap dgn pembesar suara berjalan,berselawat keliling taman perumahan kami.(jgnlah pelik,namanya kampung,tapi rumah di kawasan perumahan dah...hihihi...tapi suasana kampung jugaklah).

Disini,dengar selawat kat tv je lah.Tu yang lagi payah nak terangkan pasal maulud nabi kat anak-anak.Bila tanya kakak,cikgu bagitau tak kenapa cuti hari ni?Jawabnya tidak.Aduh...lagilah peningnya.Ku harapkan disekolah cikgu dapatlah terangkan serba sedikit.(lupa agaknya kan)


Anyway, pada saya pendedahan awal tentang apa itu Islam? to our children sangat-sangatlah digalakkan supaya asasnya nanti kuat,tidaklah serapuh kaca.Ye dok?


p/s: Owh...kakak dah mula tanya saya "ibu,mana ALLAH?"."ibu,tifa tak nampak ALLAH pun"."ibu,Allah tu besar tak?.
Well....saya perlu menyediakan mental dan fizikal ku dengan lebih hebat lagi untuk soalan-soalan yang bakal mendatang.

Owh..satu lagi kan pagi jumaat tu ada ustaz cakap pasal maulud nabi ni kat tv.Ceritanya..bapa saudara nabi,abu lahab sambut kelahiran nabi dgn sembelih 100 ekor unta tau.Sayangnya dia kat nabi kan.Ni sebelum nabi diangkat jadi nabi dan rasul.

So,kita ni bagi hadiah apa kat nabi muhammad kesayangan kita?
Think..think..think.
Selawat..selawat..selawat.
Jom kita hidupkan sunnah Rasullullah dalam hidup kita sehari-hari.
Jom kita ajar anak-anak sunnah rasulullah.
Jom kita bagitau anak-anak supaya menjadikan Muhammad SAW idola mereka.
Jom..jom..jom. (bukan jom heboh daaaaaaaaa :p)



Ibu : Irfan..besar nanti hafaz quran ye sayang.
Irfan : (tengoklah muka dia) Baikkkkkkkkkkk ibu.

4 comments:

fikaryna said...

nis..dasatnya soalan budak2 zaman skang..bole koma nak jawab nih..apa2 pun..semoga dpt abgi simple exp tp maksudnya samapi..takut salah fhm pun akibat ssh gak nanti kan..

Puan Hanis said...

hehehe..tu ler cabaran parent zaman nih...

tu blom masuk bab 'kenapa org tu pakai seksi bu?','kenapa tifa kene pakai tudung ni?'

tambah lagi 'bu..kenapa kene tengok halal pada coklat nih?'

naik blur nak fikir jawapannya...

sebab tu kene belajar bab parenting nih...bukan takat tau2x sendiri jek...beli buku parenting...baca kat internet...majalah.

budak2x sekarang sangat2xlah advanced tau...

wEna said...

yup... wena nk terangkn kat budak2 sekolah cni pun susah...
1 incident... ada pertandingan mewarna.. this kid tanya yg mane satu nabi... yg ini ker? "tak.kita x boleh lukis nabi sbb nabi sgt hensem, cantik dan lawa" "owh..." then pas 5min, tanya lagik... "yg sebelah ini gmbr nabi ker?" waduh..

ade plak student tue malas nk ikut nyanyi lagu selawat tu. sabar je lah... nmpk sgt mak bapak dia x pentingkn agama. yg penting bergaya (hmmmmm)

Puan Hanis said...

wena : baguih benor dah bleh praktik jawab soklan2x 'cepu emas' dari bdk2x nih....

akak rasa nak emailkan soklan2x yg hebat2x dr bdk2x nih kat ustaz2x yg ada blog nih...jawapan diorang mungkin bleh membantu kita yg tak seberapa bab agama ni kan...

yelah..risau gak kot2x tersalah jawab kan...


nak-nak bdk mcm anak sedara awak tuh...jawapan utk dia wajib right at the first time....kalo idak..nak mengubahnya...huhuhu...berzaman ler kene bagi reason itu ini....