Friday, November 26, 2010

Today is the day


Today,

I am officially TWO!



Memori melahirkan Irfan Fahri.

Yang no 2 ni lahirnya hampir 2 minggu awal.Kecil sekali fizikalnya semasa dilahirkan.Last check-up before bersalin,doktor menyaran agar baby dikeluarkan segera memandangkan hasil scan menunjukkan tiada pembesaran "stagnant" lagi kepada fizikal baby sejak 2 minggu selepas check terakhir.Kami risau,doktor pun risau.

Kami tawakkal.Berdoa yang terbaik.

Pagi 25/11,saya dimasukkan ke wad.Diinduce.Dan dicheck bukaan selang beberapa jam sekali.But kesannya tak ada apa2x.Saya rilek aja.Last2x doktor cakap esok try lagi.So bermalamlah kami di wad dgn gumbiranya.

Pagi 26/11,sekali lagi ubat dimasukkan.Nothing jugak.Sampailah sebelah petang around 4-5pm,sekali lagi diinduce.And this time impactnya...hehehe...memang buat saya mengalirkan air mata.

Dipicit salah.Tak picit pun salah.En.H pun dimarahi saya ketika itu.Hehehe.

But alhamdulillah saya mampu bertahan tanpa apa2x suntikan penahan sakit.(rasa macho sungguh time tuh...hehehe)

Saya masih ingat dalam kesakitan yang amat sangat,doktor ada datang melihat saya.Then dia cakap "lambat lagi ni hanis,kejap lagi saya datang tgk lagi ye".

Lepas tu saya boleh naik suara dekat doktor tuh(ampun ya doktor Z :P) "doktor nak pergi mana tu, saya rasa baby nak keluar dah ni".(nada marah okeh!)

Dan..dan tuh jugak memang saya teran.Berlari doktor z tuh nak sambut baby tau.Sampai tak sempat pakai kot ke..mask ke...nasib baik sarung tangan mmg dah pakai siap2x tadi.Hehehe.

Irfan Fahri selamat melihat dunia tepat jam 6.30 petang dengan sekali push aje.(dah memang saya kata nak push kan...hehehehe).

And I still remember ayat doktor Z masa sambut baby tuh "astagfirullah...subhanallah...Hanis..baby awak terbelit tali pusat."

Selang beberapa second,Doktor cakap "Alhamdulillah...dah ok dah..baby ok dah".

Ya..doktor cakap itulah sebab fizikal baby dah stagnant hampir 2 minggu dalam kandungan.Syukur baby dikeluarkan awal.Masa dalam kandungan,baby boleh breath sikit2x je sebab tali pusat tu panjang.So lilitan kat leher tuh tak ketat sangat and he still can breath and eat..cuma payah sikit.

Well,thats the story sedikit sebanyak ttg kelahiran putera kami Irfan Fahri.

Today...dah besar pun dia.Syukur Alhamdulillah.Selamat Hari Lahir puteraku Irfan Fahri.Moga menjadi anak yang soleh berjaya dunia dan akhirat ye sayang.Doa ibu sentiasa mengiringimu selalu.

Amin.

5 comments:

mariaariffbaby.com said...

Salam Perkenalan Mommy

Dear Irfan..Happy Birthday!
Huhuhuh..terbelit gak ker..sama macam my Danish..

alhamdulilah..semuanya selamat
:)

Ummu Auni said...

happy birthday irfan :D terharunya baca kisah kak hanis beranak dia..

Bayah said...

kejap je dah jadi anak bujang..hehe..

ibu iman said...

happy birthday irfan! nak nangis bace kisah irfan nih. xpakai ubat penahan sakit tuh yg buat kita lagi rasa Ya Allah... begini sakitnya saat2 nak melahirkan. mmg Allah Maha Penyayang dan Maha Pengampun.

Hanis said...

maria dear :

salam perkenalan juga!
Thanks kerana sudi menyinggah :)
Danish terbelit berapa kali? Irfan 3 kali lilitan...hemm..syukur dilahirkan sihat dan normal...syukur sgt2x.

Aini dear :

kisah yg tak mungkin akan dilupa....hehehe.Kami sgt bertrima kasih dgn Doc Z tuh,dgn kepakaran yg dia ada...dia suggest baby dikeluarkan awal....syukur alhamdulillah...

yg si irfan mudah jugak bersalinnya tanpa apa2x komplikasi...yg si kakaklah hebat menduga ibu...sampai seminggu diwad..tumpah darah yg teruk...masing2x punye dugaan kan dik!


bayah dear :

hehe..ko lagiklaa..3 bujang...hebat tuh!


ibu iman dear :

yelahkan...kuasa ALLAH...sakit yg normal nih selalunya cepat je bersalin...mudah...alhamdulillah...

my experience pakai epidural masa anak pertama....tumpah darah yg teruk...serik pulak rasanya :)

lps nih insyaALLAH normal2x ajelah...yg penting bersedia mental and fizikal..insyaALLAH mudah bersalin.