Thursday, August 19, 2010

Anak-anak dan puasa

Assalamualaikum wbt


Sibuk2x pun nak cerita juga hal puasa anak pertama saya tu.

Puasa penuh dia yang pertama adalah pada 3 ramadhan.Itu pun belah petang tu dah berjujuran air matanya sebab dah lapar.Tapi saya bangga tahap gaban tau dia dapat puasa penuh.Dia lagiklah seronok.Senyum meleret bila time berbuka ayah dan ibunya ucapkan tahniah berkali-kali.Sekali dengan kata2x ransangan like "tifa mmg hebatlah!". :)


Selepas itu puasa dia setengah2x.Sampailah semalam walau dengan tak bangun sahurnya (puas dikejut),dia dapat satu lagi puasa penuh.Katanya "yey,tifa dapat lagi 2 ringgit".Hehehehe.Yelah nak bagi semangat lagi,kami offer lah satu hari puasa (make sure dari subuh sampai magrib) dapatlah dia 2 ringgit.Total sekarang dah 4 ringgit.Seronok dia.Kopaklah mak paknye.Hehehe.

Semalam puasanya happy sungguh.Takde rayux nak makan sikitlah.Minum sikitlah.Dia totally energetic sampai berbuka.Saya pun naik pelik.Tapi syukurlah.Dia dah mula berpuasa.Dan dah tau puasa tu macam mana.

Hari ni dia masih lagi berpuasa.InsyaALLAH saya berdoa dia tahan samapai waktu berbuka.

Tambah 2 ringgit lagiklah jawabnya En.H yek!


Oh lupa..marathon puasa kami kali ini utk tidak menjejak kaki ke bazar ramadhan atau yg seumpama dgnnya masih lagi diteruskan dan masih 100% berjaya setakat ini.Alhamdulillah.


Puasa kan nak mengajar kita erti lapar dan dahaga dan macam mana perasaan org2x yang kebuluran,kemiskinan,kesusahan.Kalau dah berbuka dgn makanan sampai tak larat dimakan,sampai dibazirkan...

apakah ertinya.

5 comments:

Farra said...

bagus kak tifa..mus'ab takmo pose lg..tp pose sepanjang kat nursery je..balik umah abeh dipulun sumenye

sy pon tak ke bazar sejak renovation dh over..tp penat jugak la..start masak kui 6.15pm..bdn pon dah penat

Anonymous said...

Tahniah anis berjaya mendidik tifa.. Aishah ni pun blum start ajar saqinah.. ingat nk tgg nxt year bila umur 7 tahun...

nak tanya la.. camna anis tampal "stickfamily" kat blog?. Aishah cuba tapi takleh.. sila tunjuk ajar... tenkiuuu ;)
-Aishah-

Anonymous said...

wahhh hanisss... mmg family muslim sejati la korang nihh!! hebaatss :)

~m|m|~

aida said...

kak hanis, alhamdulillah. kat malaysia mencabar budak2 puasa kan

Hanis said...

farra :

takpe...budak laki kan mmg lmbt sikit mature nye...budak pompuan ni dia cepat 'feel' gitu.So bila kawan2x pose..dia takleh kalah.Hehehe.

Tapi mmg kene pujuk sokmola...selalu slow talk...kenapa kene puasa,apa dapat kalau pose..walaupun diorg ni kecik lg tp kalo hari2x kita slow talk gitu..lama2x insyaALLAH dia terbuka hati nak pose juga....

aduh farra...saya mmg sgt respek sama awaklaa..kerja lagi..masak full lagi...

saya ni padan ler mmg duk rumah kan...ishhh moga ALLAH permudahkanlah urusan awak ek...

sambil masak sambil zikir...insyaALLAH kurang penat.


aisyah :

wahhhh...aisyah pun read my blog ke..malu nyaaa...hihihihi

aisyah bleh je sikit2x 'brainwash' saqinah tu ttg puasa ni.Nanti tiba2x nak terjah umo 7 thn nk pose..terkejut karang dia....

start ngan pujuk dia pose ikut waktu solat...

mula2x dari pagi sampai zohor..azan bleh laa berbuka...pastu pjgkan sikit ke asar...haa pastu bleh sampai magrib.cuba2x lah...bolehnye...

cuma mmg kene slow talk ngan budak2x ni hari2x...cakap pasal pose..kenapa pose...dapat apa kalo pose...dalam cara yg budak2x suka dgr laa....


pasal "stickfamily" tu alamak..rasa cam dah lupe...nanti kita cuba tgk balik ek....


mimi :

ishh ko nih...mane ade hebat bebenor kitaorg nih....biasa2x je laaa

yang penting kita sama2x didik anak2x kita betul2x...guna islamic parenting sepenuhnya.


aida : hehehe..mane taknye..bazar ramadhan merata2x genap tempat...hehehehe

tp kat sana nun lagiklaa..kene pose lama....boleh tahan ek...tp tu laa...blom ada org mati sebab puasa lagik kan..tu la kelebihan puasa org islam.